Uitgebreide Info

Fanfare van het Vuur is een veelkleurig Utrechts community orkest met professionals en amateurs, jong en oud, die blaas, snaar- en toetsinstrumenten of percussie bespelen. De Fanfare speelt in op wat er in de stad gaande is en wat de inwoners bezielt, dat vormt het uitgangspunt voor haar producties. Grote kracht van het orkest is haar bindend vermogen; schoolkinderen, koren, blaasorkesten, klokkenluiders….alles komt bij elkaar rond de Fanfare van het Vuur. De toegankelijke en aanstekelijke muziek verleidt het publiek tot meespelen en -bewegen, en zo ontstaat de vrolijk makende verbinding die voor muziek zo kenmerkend is.
Fanfare van het Vuur is ontstaan vanuit de grootschalige viering van Sint Maarten in Utrecht tussen 2011 en 2013. Van daaruit ontwikkelde het Orkest zich door als orkest dat in allerlei gedaantes kan opduiken in de stad: op buurtfeesten, festivals en als huisorkest van grote culturele evenementen als ‘Vrede is Eten met Muziek’ (2013), de Sint Maarten Parade (2011 – 2015) en de afsluiting van de Vreedzame Stad van de Vrede van Utrecht (2013). In 2015 vormde de Fanfare een 100-koppig fietsend orkest, Orchestre Bicyclette, ter gelegenheid van de start van de Tour de France. Aan Orchestre Bicyclette deden ook circus DIEDOM, orkest De Tegenwind, de Band zonder Verblijfsvergunning en het UCK mee.
Fanfare van het Vuur is opgericht door Peter de Boer van het Fort van de Verbeelding. Naast muziekstukken van de hand van Peter de Boer, speelt de Fanfare composities van de leden (w.o. Twan Stekelenburg, Bart van de Lisdonk, Daniel Cross), gebaseerd op de Nederlandse en Noord-Afrikaanse muziektraditie. Sinds augustus 2015 is de Fanfare van het Vuur een zelfstandige stichting.