Orchestre Bicyclette

De Tour de France 2015 in Utrecht. De start van Orchestre Bicyclette, hét Utrechtse orkest op de fiets! Doel was een honderdkoppig fietsend orkest te formeren met andere Utrechtse gezelschappen. Dit is gelukt tijdens de Caravane d’Utrecht met blazers, percussionisten, toetsenisten en bespelers van snaarinstrumenten rijdend op eenwielers, gewone fietsen, tandems en bakfietsen. Kunstenaars bouwden daarnaast enkele nieuwe fietscreaties voor ons. Het Orchestre Bicyclette is een perfecte link tussen Utrecht Fietsstad en Utrecht Muziekstad. We betrekken ook het publiek bij onze muziek. Bij de Tourstart gebeurde dit met onze unieke fietsbelsonate, met honderd fietsbellen.

Orchestre bicyclette

Bij het project Orchestre Bicyclette nodigen we andere culturele organisaties uit samen een productie te maken. Bij de Caravane d’Utrecht deden we dit samen met de muziekschool UCK, circus DIEDOM, het koor Djintan, de Band zonder Verblijfsvergunning van het AZC en orkest De Tegenwind.

Op het International Cargo Bike Festival 2017 speelden we samen met Kladderadatsch en vormden zo de Velo-city Fun Fanfare. Een grote fietsparade als afsluiting van de Velo-city conference.

De video hiernaast geeft een impressie van de Caravane d’Utrecht. Orchestre Bicyclette komt in beeld aan het slot, vanaf 27 minuten en 30  seconden. Hieronder ziet u een video van de Velo-city Fun Fanfare.

Orchestre Bicyclette blijft na de Caravane d’Utrecht een onderdeel van Fanfare van het Vuur. Als wij met voornamelijk amateurs na slechts vier repetities honderd mensen fietsend samen kunnen laten musiceren, dan is het ook mogelijk in korte tijd met kleine groepen een fietsend orkest te vormen. Onze muziek is daarnaast ook zowel leuk als makkelijk in te studeren. We werken er graag aan mee dat een grote diversiteit aan fietsende muziekcultuur opbloeit.

Flitsend optreden van de Velo-city Fun Fanfare op de Mass Bike Parade in Nijmegen op 15 juni 2017. De Velo-city Fun Fanfare bestaat uit de Fanfare van het Vuur en Kladderadatsch en speelt composities van Bo Van de Graaf, Andries van Rossem, Bart Van de Lisdonk, Twan Stekelenburg, Peter de Boer en Queen.

Posted by Kladderadatsch on Monday, 24 July 2017