Parades

St. Maarten Parade

Op 11 november steekt het stadsbestuur de roodwitte stadsvlaggen uit op de Domtoren en op het stadhuis. De kerken besteden er in de vieringen aandacht aan. Ook de diaconie deelt de Sint Maartensgedachte. Zo krijgen de daklozen rond 11 november extra aandacht. De Domtorenklokken luiden die dag feestelijk en in de Domkerk is er een groot kinderfeest. In veel wijken zijn er Sint Maartensfeesten met acts en muziek. Overal op straat zijn kinderen te zien en te horen die zingend met hun lampions langs de deuren trekken. En sinds 2011 is er dus de grote Sint Maarten Parade.

Deze jaarlijkse optocht vol licht, lampionnen en muziek ontwikkelt zich in snel tempo tot een grensverleggend feest voor en door de hele stad. Alle leeftijden en alle culturen lopen mee in de kleurrijke optocht langs de speciale Sint Maarten route door het historische centrum. De Fanfare van het Vuur is sinds 2011 (11-11-11) het huisorkest van de Sint Maarten Parade.
Kijk voor meer informatie ook op: Sint Maarten Parade en op Facebook.

De Grote Trek

In de zomer van 2016 maakte Leidsche Rijn kennis met een nieuw fenomeen: De Grote Trek van Leidsche Rijn. Uit Zuid-Afrika, Brazilië en België kwamen verschillende kunstenaars om een bijzondere parade te maken met bewoners van de wijk. Jong en oud nam deel aan dit bijzondere programma dat bol stond van muziek, beeldende kunst, dans en performance. Een week lang werd er gewerkt aan een feestelijke optocht, die vertrok van het Berlijnplein, voerde door het Leidsche Rijn Centrum en Parkwijk, en eindigde met een ‘grande finale’.